Lilian Steenvoorden
schrijver en beeldend kunstenaar

over mij/contactOver mij en mijn werk


Van kinds af aan teken en schilder ik naar de natuur. Sinds 1996 werk ik in olieverf op doek. Vanuit de waarneembare werkelijkheid ben ik mijn richting gaan zoeken in de abstracte kunst. Het is fascinerend hoeveel de beeldtaal, d.w.z. vorm, kleur en lijn, kan uitdrukken. Maar het is ook een zoektocht, een reis in het onbekende. Het vertrekpunt staat vast, maar de weg en het resultaat niet. Soms geeft een schilderij zelf aan waar het heen moet.

Voor mij is techniek belangrijk. Constant ben ik aan het uitvinden wat er met olieverf mogelijk is en na bijna twintig jaar heb ik de grens nog niet bereikt. Daarin zit de schoonheid. Het is nooit klaar en dat zet mij er toe aan op onderzoek te blijven gaan.
Het onderwerp zelf is net zo belangrijk. In een goed werk komt de manier waarop het geschilderd is als vanzelfsprekend samen met het onderwerp in een overtuigend geheel.
Mijn inspiratiebronnen zijn de muziek, de poëzie en de processen die de aarde vormgeven waaronder de wind.

Tot en met 2017 gaf ik les in olie- en acrylverfschilderen aan diverse groepen beginners en gevorderden. Tot 2023 konden kunstenaars onder mijn leiding zelfstandig hun ideeën uitwerken in het Open Atelier de Steenuil in Almere Stad. Ik ben schrijver van gedichten waaronder Haiku’s en van korte verhalen, waarvan er enkele gepubliceerd zijn. Deze staan bij Haiku’s en Korte verhalen.

Ik ben van 1959  en ik woon en werk in Almere.

Ik maak deel uit van de Schetsboektekenaars, een groep enthousiaste schetsers uit Almere, die een aantal keer per jaar samenkomt om op locatie te tekenen en schetsboeken uit te wisselen. Mijn huidige projecten zijn tekenen in zwart/wit en het onderzoeken van de Zen/Zienmethode, zie Tekeningen.

Opleidingen: 

2000-2001   Kleine Academie, Amsterdam
2004-2005   Olieverftechnieken Jenny Helder, Almere
2008-2012   Vrije Akademie de Leuwenburg, met didactiek, Amsterdam

Lid van de Haiku Kring Nederland en de kern Almere.atelier

 

Contact

e-mail: l.steenvoorden@kpnmail.nl

tel. 06-25552417

mijn facebook pagina